Harga rumah naik 6.2% selepas GST






Info yang abe we dapat dari Property Guru.

Harga rumah selepas GST

Menurut Propertu Guru, memetik dari kata-kata Presiden REHDA, harga rumah bakal meningkat 6.2% kerana ada sesetengah bahan binaan di kenakan GST.

Paling kasihan ialah mereka yang baru nak memiliki rumah. Bayangkan sekarang ni nak jumpa rumah yang bawah harga RM300,000.00 dah memang susah. Kalau ada pun limited. Kalau rumah RM300,000.00, downpayment dah tentu 30%. Loan bank insya allah blh dapat 90% dan jumlah loan approve = RM270,000.00. 

Lepas tu campur pula MRTA. Loan approved let say 37 tahun. Tolak itu, tambah ini, jadilah monthly payment RM1400. Tu belum lawyer fees lagi, MOT lagi. Nak kumpul downpayment pun agak seram sejuk.

Banyak nak guna duit woo... Mari kita semua doa agar berlaku perubahan suatu hari nanti. Kalau tak, macam manalah kehidupan anak cucu kita nanti. Mau beli rumah harga RM1 juta nanti.


Previous
Next Post »

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.