">

Harga rumah naik 6.2% selepas GST

/
0 Comments

Info yang abe we dapat dari Property Guru.

Harga rumah selepas GST

Menurut Propertu Guru, memetik dari kata-kata Presiden REHDA, harga rumah bakal meningkat 6.2% kerana ada sesetengah bahan binaan di kenakan GST.

Paling kasihan ialah mereka yang baru nak memiliki rumah. Bayangkan sekarang ni nak jumpa rumah yang bawah harga RM300,000.00 dah memang susah. Kalau ada pun limited. Kalau rumah RM300,000.00, downpayment dah tentu 30%. Loan bank insya allah blh dapat 90% dan jumlah loan approve = RM270,000.00. 

Lepas tu campur pula MRTA. Loan approved let say 37 tahun. Tolak itu, tambah ini, jadilah monthly payment RM1400. Tu belum lawyer fees lagi, MOT lagi. Nak kumpul downpayment pun agak seram sejuk.

Banyak nak guna duit woo... Mari kita semua doa agar berlaku perubahan suatu hari nanti. Kalau tak, macam manalah kehidupan anak cucu kita nanti. Mau beli rumah harga RM1 juta nanti.




You may also like

No comments: