Gerhana Matahari 20 Mac 2015


Gerhana Matahari 20 Mac 2015


Pada haru ini, Jumaat, 20 Mac 2015, akan berlaku sekali lagi fenomena gerhana matahari penuh.

Namun gerhana kali ini tak dapat dilihat dari Malaysia. Ianya akan berlaku nun jauh berhampiran dengan Kutub Utara.

Untuk lebih tepat lagi, satu-satunya kawasan ‘darat’ yang akan dilintasi oleh bayang-bayang bulan ini ialah Kepulauan Fahroe. Selain itu hanya sebuah lagi bandar bernama Svalbard di sekitar kutub utara.

Di bawah merupakan animasi pergerakan bayang-bayang bulan itu nanti.

Animasi gerhana matahari penuh pada 20 Mac 2015 nanti. 
Kredit: NASA/GSFC/AT Sinclair.


Abe we masih ingat lagi, rasanya tahun 1996 atau 1997 dulu, last abe we tengok gerhana matahari ni. Masa tu cikgu sains abe we cakap, kalau nak tengok gerhana matahari ni, jangan tengok direct. Tapi kena tengok pakai filem kodak yang di lipat. Supaya nanti mata kita tak rosak.

Menurut Falak Online juga, tahun ni banyak terjadinya gerhana matahari dan gerhana bulan. Hanya gerhana bulan penuh pada 4 April 2015 ni yang akan dapat kita lihat. Selainnya, tidak dapat dilihat di Malaysia.

Banyak juga ilmu-ilmu yang kita boleh dapat dari website Falak Online ni. Antara yang menarik lagi ialah:- 


Previous
Next Post »
7 Komentar untuk "Gerhana Matahari 20 Mac 2015"

Subahanallah, Teliti sungguh perancanganNya

Yang tahun 1997 tu Sha sempat tengok. Guna filem kodak tu jugak. How i miss those moment. The miracle of Allah's creation. SubhanaAllah :)

Haii.. Cakk.. Done Follow sini no. 19
Salam kenalan.. Sudilah kiranya follow me back,
boleh kita saling kunjung mengunjung pasni..

Official Blog :
http://tengkubutang.blogspot.com/

Catlover Blog :
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

nice sharing tapi kan..haru?? typo ni =P hehe

bese la. kita kn manusia. mst silap. heheheee. haru2

hari ni. tapi malaysia tak dpt tengok.

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF