Gerhana Matahari 20 Mac 2015






Gerhana Matahari 20 Mac 2015


Pada haru ini, Jumaat, 20 Mac 2015, akan berlaku sekali lagi fenomena gerhana matahari penuh.

Namun gerhana kali ini tak dapat dilihat dari Malaysia. Ianya akan berlaku nun jauh berhampiran dengan Kutub Utara.

Untuk lebih tepat lagi, satu-satunya kawasan ‘darat’ yang akan dilintasi oleh bayang-bayang bulan ini ialah Kepulauan Fahroe. Selain itu hanya sebuah lagi bandar bernama Svalbard di sekitar kutub utara.

Di bawah merupakan animasi pergerakan bayang-bayang bulan itu nanti.

Animasi gerhana matahari penuh pada 20 Mac 2015 nanti. 
Kredit: NASA/GSFC/AT Sinclair.


Abe we masih ingat lagi, rasanya tahun 1996 atau 1997 dulu, last abe we tengok gerhana matahari ni. Masa tu cikgu sains abe we cakap, kalau nak tengok gerhana matahari ni, jangan tengok direct. Tapi kena tengok pakai filem kodak yang di lipat. Supaya nanti mata kita tak rosak.

Menurut Falak Online juga, tahun ni banyak terjadinya gerhana matahari dan gerhana bulan. Hanya gerhana bulan penuh pada 4 April 2015 ni yang akan dapat kita lihat. Selainnya, tidak dapat dilihat di Malaysia.

Banyak juga ilmu-ilmu yang kita boleh dapat dari website Falak Online ni. Antara yang menarik lagi ialah:- 


Previous
Next Post »

7 comments

Write comments
miminadam
AUTHOR
20 March 2015 at 09:39 delete

Subahanallah, Teliti sungguh perancanganNya

Reply
avatar
Nurul Shahira
AUTHOR
20 March 2015 at 10:26 delete

Yang tahun 1997 tu Sha sempat tengok. Guna filem kodak tu jugak. How i miss those moment. The miracle of Allah's creation. SubhanaAllah :)

Reply
avatar
tenku butang
AUTHOR
20 March 2015 at 10:57 delete

Haii.. Cakk.. Done Follow sini no. 19
Salam kenalan.. Sudilah kiranya follow me back,
boleh kita saling kunjung mengunjung pasni..

Official Blog :
http://tengkubutang.blogspot.com/

Catlover Blog :
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Reply
avatar
adk dayah
AUTHOR
20 March 2015 at 11:08 delete

nice sharing tapi kan..haru?? typo ni =P hehe

Reply
avatar
20 March 2015 at 11:38 delete

bese la. kita kn manusia. mst silap. heheheee. haru2

Reply
avatar
20 March 2015 at 11:38 delete

hari ni. tapi malaysia tak dpt tengok.

Reply
avatar

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.