Cara submit sitemap ke webmaster






Nak cerita pasal tips blogging, memang bukan kepakaran abe we. Tahulah sikit-sikit berdasarkan pembacaan bersama En Google. Selain itu sifu Hasrul Hassan banyak membantu.

Atas permintaan pasukan gerak khas #Exchangefeeblog yang berkekuatan 24 anggota, maka abe we luahkan lah sedikit ilmu di sudut kamar hatimu nyanyian Jamal Abdillah sanubari ini.

Apa yang abe we tahu, kita perlu submit sitemap ke google webmaster dan juga bing webmaster untuk entri kita terindeks ke 2 ejen pencarian ini. Selain itu, boleh juga submit sitemap ke DMOZ.

Tapi kita submit ke google webmaster dulu lah.

Cara submit sitemap ke Google Webmaster

Apa yang perlu kita buat? Inilah resipi2nya:-

1. Pergi ke http://www.google.com.my/webmasters/ dan sign in. (pastikan anda telah sign in ke account google anda)


2. Klik Add A Site.


3. Masukkan url blog/website anda dan klik continue


4. Setelah berjaya akan terpapar di skrin seperti ini. Kemudian klik pada bahagian yang ke-3 di dalam gambar di bawah ini pada perkataan No Sitemaps.


5. Setelah berjaya, akan terpapar di skrin seperti ini dan kita perlu klik Add/Test Sitemap


6. Akan terpapar seperti ini.


7. Kita perlu masukkan url sitemap ini satu persatu. Urlnya ialah

    /atom.xml?redirect=false&start-index=%C2%AD1&max-results=500
    /atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=500
    /atom.xml?redirect=false&start-index=1001&max-results=500
    /atom.xml?redirect=false&start-index=1501&max-results=500
    /atom.xml?redirect=false&start-index=501&max-results=500

    masukkan url di atas satu per satu dan klik submit sitemap. Masukkan url yang pertama, dan submit.


8. Setelah url yang pertama tadi berjaya di submit, maka akan terpapar seperti ini. Klik Refresh the page atau Close. Di syorkan klik Refresh the page. Setelah refresh ulang langkah 6 & 7 tadi.


9. Setelah kesemua url sitemap tadi berjaya di submit, maka ini akan terhasil.


Sekian sahaja kelas kita. Biarkan sahaja webmaster buat kerja dia lepas tu.

+irra yyan +Akif Imtiyaz +Nazlee Ismail PCL +Ana Jingga +Anizz Annisa +aRz MoHa +Inani Hazwani +Zaidalifah Hussin +aswa leyla +adk dayah +sayidah napisah +Nurul Shahira +Cik Candy +Nik Ainaa +Siti Aisya Ibrahim +Cikgu Norazimah +shamiera osment +mimin adam +syira yaya +Eny Abdullah +DRAMATIC UNIQ +Fendi Rocka +Haffizul Iskandar
Previous
Next Post »

14 comments

Write comments
Cik Candy
AUTHOR
26 March 2015 at 13:00 delete

Wahhhh info yang menarik nie abg wan...
#ExchangeFeedGroup

Reply
avatar
anajingga
AUTHOR
26 March 2015 at 13:39 delete

tq ewan, nanti kak ana cuba kay..
#exchangefeedgroup

Reply
avatar
miminadam
AUTHOR
26 March 2015 at 13:47 delete

Done ! xie xiw ni ang wan .. next tutorial ;)

Reply
avatar
26 March 2015 at 14:04 delete

cubalah dulu. next class kita buka buku baru pula

Reply
avatar
DRAMATIC UNIQ
AUTHOR
26 March 2015 at 14:15 delete

ooo... gitu... mesti cuba try test ni....!!heehhehee... nanti dah depan PC baru buat... kat hp susah la... *jari-jemari gemok* ..hahahahaa...

apapun tQ so much cikgu ewan.... ;)

Reply
avatar
26 March 2015 at 14:31 delete

memang kne bt dkt pc. klu dkt hp ssh nk jd.

Reply
avatar
aswa leyla
AUTHOR
26 March 2015 at 16:42 delete

nest class.. ap tu sitemap pon tataw .

Reply
avatar
Eny Abdullah
AUTHOR
27 March 2015 at 21:32 delete

Tq Ewan... kk eny dh cuba dh... tp taktau betul ke tak menjadi ke tak hahahaha...

Reply
avatar
aRz MoHa
AUTHOR
27 March 2015 at 23:31 delete

mekasih mbak we nak cuba jugak

Reply
avatar
Nurul Shahira
AUTHOR
7 April 2015 at 11:39 delete

Sha baru try submit sitemaps. Antara 5 link tu, ada 3 error.

Reply
avatar
16 June 2015 at 00:03 delete

ok, thanks, lps ni kita tggu jela webmaster ni buat keje ye ;)

Reply
avatar
3 September 2015 at 21:41 delete

Along baru baca ENTRY abe we ni..dah follow smuanya :)

Reply
avatar

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.