Cara submit sitemap ke webmaster


Nak cerita pasal tips blogging, memang bukan kepakaran abe we. Tahulah sikit-sikit berdasarkan pembacaan bersama En Google. Selain itu sifu Hasrul Hassan banyak membantu.

Atas permintaan pasukan gerak khas #Exchangefeeblog yang berkekuatan 24 anggota, maka abe we luahkan lah sedikit ilmu di sudut kamar hatimu nyanyian Jamal Abdillah sanubari ini.

Apa yang abe we tahu, kita perlu submit sitemap ke google webmaster dan juga bing webmaster untuk entri kita terindeks ke 2 ejen pencarian ini. Selain itu, boleh juga submit sitemap ke DMOZ.

Tapi kita submit ke google webmaster dulu lah.

Cara submit sitemap ke Google Webmaster

Apa yang perlu kita buat? Inilah resipi2nya:-

1. Pergi ke http://www.google.com.my/webmasters/ dan sign in. (pastikan anda telah sign in ke account google anda)


2. Klik Add A Site.


3. Masukkan url blog/website anda dan klik continue


4. Setelah berjaya akan terpapar di skrin seperti ini. Kemudian klik pada bahagian yang ke-3 di dalam gambar di bawah ini pada perkataan No Sitemaps.


5. Setelah berjaya, akan terpapar di skrin seperti ini dan kita perlu klik Add/Test Sitemap


6. Akan terpapar seperti ini.


7. Kita perlu masukkan url sitemap ini satu persatu. Urlnya ialah

    /atom.xml?redirect=false&start-index=%C2%AD1&max-results=500
    /atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=500
    /atom.xml?redirect=false&start-index=1001&max-results=500
    /atom.xml?redirect=false&start-index=1501&max-results=500
    /atom.xml?redirect=false&start-index=501&max-results=500

    masukkan url di atas satu per satu dan klik submit sitemap. Masukkan url yang pertama, dan submit.


8. Setelah url yang pertama tadi berjaya di submit, maka akan terpapar seperti ini. Klik Refresh the page atau Close. Di syorkan klik Refresh the page. Setelah refresh ulang langkah 6 & 7 tadi.


9. Setelah kesemua url sitemap tadi berjaya di submit, maka ini akan terhasil.


Sekian sahaja kelas kita. Biarkan sahaja webmaster buat kerja dia lepas tu.

+irra yyan +Akif Imtiyaz +Nazlee Ismail PCL +Ana Jingga +Anizz Annisa +aRz MoHa +Inani Hazwani +Zaidalifah Hussin +aswa leyla +adk dayah +sayidah napisah +Nurul Shahira +Cik Candy +Nik Ainaa +Siti Aisya Ibrahim +Cikgu Norazimah +shamiera osment +mimin adam +syira yaya +Eny Abdullah +DRAMATIC UNIQ +Fendi Rocka +Haffizul Iskandar
Previous
Next Post »
15 Komentar untuk "Cara submit sitemap ke webmaster"

Wahhhh info yang menarik nie abg wan...
#ExchangeFeedGroup

tq ewan, nanti kak ana cuba kay..
#exchangefeedgroup

Done ! xie xiw ni ang wan .. next tutorial ;)

cubalah dulu. next class kita buka buku baru pula

ooo... gitu... mesti cuba try test ni....!!heehhehee... nanti dah depan PC baru buat... kat hp susah la... *jari-jemari gemok* ..hahahahaa...

apapun tQ so much cikgu ewan.... ;)

memang kne bt dkt pc. klu dkt hp ssh nk jd.

nest class.. ap tu sitemap pon tataw .

Tq Ewan... kk eny dh cuba dh... tp taktau betul ke tak menjadi ke tak hahahaha...

mekasih mbak we nak cuba jugak

Sha baru try submit sitemaps. Antara 5 link tu, ada 3 error.

ok, thanks, lps ni kita tggu jela webmaster ni buat keje ye ;)

Along baru baca ENTRY abe we ni..dah follow smuanya :)

Ok, sudah berjaya masukkan semua ....#afbdotmy

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF